Hjälpmedel i all ära men innan det behövs för att underlätta vardagen kan man jobba proaktivt för sin hälsa. Genom att investera i en bättre hälsa kan man undvika skador och försämringar i framtiden. När vi nämner hälsa så syftar vi till den holistiska hälsan. Vi begränsar alltså inte hälsa till en god fysik utan lägger in betydligt mer i begreppet. Med ett holistiskt synsätt på hälsa ser man till helheten. I den ingår såklart fysisk hälsa men även sådana saker som mental hälsa, kost, sömn, relationer, andning och en meningsfull vardag. När vi pratar om att jobba proaktivt för hälsa så innebär det alltså att förbättra alla dessa delar före sjukdom inträffar.

Förbättra hälsan med enkla medel

Många ser på hälsa som avsaknad av sjukdom. Men man kan ju faktiskt få en betydligt bättre hälsa även om man inte är sjuk. Således är det viktigt att hela tiden förbättra hälsan för en bättre vardag och ett bättre liv. Med enkla medel kan man förbättra både sin fysiska- och sin mentala hälsa. Här nedan ger vi lite tips på enkla investeringar som kan bidra till en bättre hälsa.

Skapa ett hemmagym

Många anser inte att de hinner gå till gym för att träna. Vad kan då vara bättre än att skapa ett eget litet hemmagym. Det behöver inte vara något avancerat med maskiner och löpband. Istället kan några vikter, en yogamatta och träningsremmar räcka för en enkel vardagsträning. Vill du ändå slå på något större och köpa en crosstrainer eller en träningscykel så kan ett lån utan UC vara en lösning. Då behöver du inte känna någon oro över ekonomin på grund av ditt köp. För oro och ekonomisk stress är något som är negativt för den holistiska hälsan.

Börja meditera

Det finns många positiva effekter av meditation och avslappningsövningar. Att meditera är dessutom enkelt och kan i princip genomföras var som helst. Många tror att man måste i skräddarställning i flera timmar för att det ska ge någon effekt. Så är inte fallet! Enbart 5-10 minuter meditation om dagen kan ge en positiv effekt på din hälsa och ditt välbefinnande. Även enkla andningsövningar rekommenderas för den som lever i en stressad tillvaro.

Sov mer

Sömn är något som har en otrolig inverkan på vår hälsa. Att sova för lite kan bryta ner vem som helst. Se därför till att ge din kropp den sömn som den behöver. Det är på natten som hjärnan får möjlighet att sortera alla intryck den fått under dagen. Om du vet med dig att du sover för lite så se till att gå och lägg dig en timma tidigare på vardagarna. En timma mer om dagen kan låta lite men det gör garanterat underverk!

Umgås med människor du tycker om

Sociala nätverk och relationer är något som är otroligt viktigt för vårt välmående. Ofrivillig isolering kan leda till både depression och en sämre hälsa. Därför är det viktigt att du umgås med människor och skapar bra relationer. Se till att ta tid att träffa dina nära och kära trots att det ibland känns svårt att få in i schemat. Om du inte har särskilt mycket människor omkring dig så kan du lära känna nya människor genom att exempelvis gå en kurs eller börja med någon idrott. På så sätt kan du skapa nya sammanhang och bli delaktig i nya sociala nätverk.

investera i bättre hälsa
Det finns många sätt som vi kan påverka vår hälsa till det bättre

Fördelar med en bättre hälsa

Genom att arbeta proaktivt och investera i en bättre hälsa redan idag slipper du drabbas av kostnader senare i livet. Och då syftar vi både till kostnader i pengar i form av exempelvis hjälpmedel men även kroppsliga kostnader i form av värk och fysiska bekymmer. Utöver detta så kommer du snabbt må bättre av att du förbättrar din hälsa. Du blir mer stresstålig, en trevligare människa att vara nära och förhoppningsvis känner du dig mer bekväm med dig själv, din kropp och ditt sinne. Du bidrar dessutom till en bättre folkhälsa och kommer således inte att belasta sjukvården i onödan. Vilket ger bättre möjligheter för dom som verkligen är i behov av den.