säng

1177.se, eller vårdguiden som vi ofta kallar siten har bra information om vilka hjälpmedel varje kommun erbjuder sina invånare. Sök på hitta och jämför hjälpmedel i sökrutan så kommer det upp en sida där du kan leta efter hjälpmedel utifrån användningsområde.

Personligen tycker jag det är jättebra att man hemifrån i lugn och ro kan undersöka vilka hjälpmedelsalternativ vården erbjuder.

Detta var dagens första tips. Nu till nästa som handlar om sängar.

Jag har tidigare skrivit att äldre och funktionshindrade kan ha svårt att sätta sig ner på låga stolar och att man därför kan höja sitthöjden med en dyna. Samma problem gäller sängar där en låg säng kan vara svårt att komma i och ur för äldre och rörelsehindrade. Om man har en låg säng kan man därför köpa speciella benhöjare så att sängen kommer högre upp. Dessa brukar finnas att köpa på de flesta hjälpmedelsbutiker, men du kan också få förhöjningsklossar förskrivna via vården om du är i behov av sådana.

Ett annat sängtips är justerbara sängar där man kan höja och sänka sängens huvud- och fotända. Dessa sängar är inte bara att rekommendera till rörelsehindrade, sjuka och äldre utan faktiskt även för alla människor. Om man har en vanlig resårmadrass kan man köpa en ställbar sängbotten och lägga madrassen på. Har man däremot en resårbotten så måste man köpa en helt ny madrass också.

I dag kan man köpa ställbara sängar i de flesta sängbutiker, och kostnaden varierar beroende på hur avancerad säng man vill köpa. Vården tillhandahåller också ställbara sängar som hjälpmedel till de som har behov av dem. Förutom ställbara sängar kan man få specialmadrasser som minskar risken för till exempel trycksår. Det finns många olika typer av tryckavlastande madrasser och de flesta verkar gå att använda i ställbara sängar. Du kan kolla vilka madrasstyper som finns på 1177.se.

En justerbar säng kan ge många fördelar, till exempel underlätta sovande i en mer upprätt position när andningsvägarna är tilltäppta vid förkylning. Att kunna höja upp fotändan för att underlätta blodcirkulationen är också en stor fördel med denna typ av säng. Om man dessutom tillbringar mycket tid i sängen så underlättar de justerbara sängarna när man ska äta, läsa eller göra någon annan aktivitet.

Innan du köper ny säng bör du noggrant prova ut en madrass som passar just dig. Fråga om hjälp i sängbutiken. Om du har medicinska problem kan du rådgöra med din läkare kring vilken typ av madrass som är mest lämplig utifrån dina behov. Kolla också upp om du har någon möjlighet att få sängen utskriven som hjälpmedel via landstinget innan du införskaffar en ny säng privat.

Eftersom vi tillbringar många timmar varje dygn med att sova är givetvis sängen en viktig möbel i de flesta människors liv. Därför är det viktigt att den fyller sin funktion och ger komfort och stöd, så ta sängvalet på allvar!

Att köpa säng kan dock vara dyrt, priset varierar mellan märken och modeller. Därför kan det vara bra att lägga undan en slant varje månad för framtida sängköp så att du har en buffert att ta av när det är dags. På alltomspara.se kan du få massor av tips och råd om sparande och om privatekonomi.

Ett annat alternativ är att låna till sängköpet, men då blir sängen dyrare eftersom du måste ta med räntekostnader och eventuella avgifter i beräkningen. Det finns många olika lånebolag på marknaden och det lönar sig ofta att jämföra deras räntor så att man kan få ett så fördelaktigt avtal som möjligt. Om du behöver låna till säng eller något annat bör du först läsa på om olika typer av lån. På alltomspara som jag nyss tipsade om kan man till exempel jämföra låneräntor och räkna ut vad hela lånet kommer att kosta totalt. En mycket bra och smidig tjänst som underlättar när man ska räkna på hur dyrt lånet kommer bli i slutändan.

Men innan du köper ny säng så bör du som sagt kontrollera om du har rätt att få en bra säng från landstinget!