badkar

När vi blir äldre försämras ofta våra fysiska förmågor såsom syn, balans, styrka med mera vilket gör att vi lättare ramlar. Därför kan man behöva anpassa bostaden för att minska risken för fallolyckor. Detta gäller framförallt i badrummet där det är lätt att halka och där det kan vara svårt att ta sig upp och ner från toaletten. Men självklart är det givetvis bra att göra en översyn över hela hemmet och se vad som kan underlätta framkomligheten och minska fallrisken.

Jag tänkte dock börja med badrummet. Här finns många hjälpmedel som underlättar tillvaron för äldre och funktionshindrade, bland annat duschstolar som man kan sitta på i duschen om man har svårt att stå upp. Det finns också speciella halkskydd man kan lägga på golvet i duschen för att få bättre grepp och minska risken för halka.

Har man inte dusch utan ett badkar kan man överväga att ta bort det och börja duscha istället. Att kliva i och ur badet är ett riskmoment för alla oavsett fysisk förmåga, men ju äldre vi blir desto skörare blir ofta skelettet samtidigt som läkeprocessen går långsammare vilket gör att ett fall kan bli mycket förödande. Om man ändå vill ha badkar kan man lägga i halkmatta både i badkaret och på golvet nedanför. Man kan också installera ett handtag på väggen som man kan hålla sig i när man ska kliva i och ur badkaret.

Ett handtag kan också vara bra att ha vid toaletten om man har svårt att resa sig upp från toalettsitsen. Man kan också välja att installera armstöd på toaletten för att underlätta uppstigningen. Det finns lite olika armstöd att välja mellan, vissa monterar man i väggen andra monteras på toaletten. Det finns även speciella toalettsitsar som är extra höga som man kan installera. Dessa kan man köpa själv eller fråga om hos läkaren då extra höga toalettsitsar finns som hjälpmedel hos landstinget.

Om du tycker något av dessa hjälpmedel låter intressant för dig eller någon anhörig så ta kontakt med vården och fråga om du kan få ett sånt. Bedömer läkaren att du inte har tillräckligt stora behov av hjälpmedlet kan du köpa det med egna pengar i specialbutiker som finns antingen på nätet eller i staden där du bor.

Det här var några exempel på hur man kan göra badrummet säkrare och smidigare om man har en funktionsnedsättning. Men det finns också smarta produkter att köpa som underlättar duschandet om man har svårt att komma åt. Till exempel finns duschborstar med långa eller böjda handtag så att man kan skrubba sig på ryggen eller benen, kolla i specialistbutikerna för att hitta bra hjälpmedel!

Övriga hemmet kan också behöva ses över för att öka framkomlighet och minska fallrisken. Handtag kan till exempel sättas ut på strategiska platser, trösklar kan tas bort och hinder märkas upp så att de syns i mörker. Vilka slags hjälpmedel man kan behöva i hemmet beror till stor del av de behov man har. Om minnet börjar svika kan det vara en bra idé att installera en spisvakt som ser till att spisen inte kan stå på alltför länge och som ser till att den stängs av om det börjar ryka.

En spisvakt kan för övrigt vara ett bra hjälpmedel i alla hushåll då det är lätt hänt att man glömmer bort en kastrull om något annat tar ens uppmärksamhet. Själv använder jag till exempel timer på strykjärn och kaffebryggare för säkerhets skull eftersom jag är rädd att glömma bort strykjärnet och för att jag inte litar på att kaffebryggarens överhettningsskydd verkligen fungerar.

Något jag tycker är en väldigt bra uppfinning är de trygghetslarm som äldre, rörelsehindrade och sjuka som bor hemma kan få installerat. Med trygghetslarmet kan man larma vården direkt om man skulle ramla eller bli sjuk och behöver hjälp. Larmet bär man på sig och om man behöver hjälp trycker man bara på en knapp. Oftast finns någon typ av högtalarmodul installerad i hemmet så att larmmottagningen kan komma i kontakt med den som larmat så de vet vad som hänt. Larmet brukar man antingen bära som ett armband eller runt halsen.

Jag har inte full koll på vad trygghetslarmen kostar och hur det fungerar. Men vill du ha ett larm så tycker jag att du ska prata med din läkare och be om mer information.