Lek och nöjeFörutom det mest basala har ju vi människor också ett stort behov av lek, nöje och social gemenskap. Som tur är finns det massor av bra produkter och utrustning för lek-, nöje- och hobby även för funktionsvarierade.

Titta därför gärna i hjälpbutikerna och hjälpcentralernas utbud och se om det finns något av intresse. Där kan det till exempel finnas smarta bollar med ljud i, trädgårdsredskap och utomhusspel som anpassats för att spelas inomhus. Det går till exempel att hitta inomhusanpassade bowlingset så att man kan spela bowling hemma. Samma för curling. Det finns speciella mattor och stenar som kan användas på vanliga golv.

När det kommer till lek och nöje är det egentligen bara fantasin som sätter gränser. Titta i vanliga hobbybutiker och se om det finns något som passar. Sällskapsspel och pussel kanske kan fungera och bjuda på en stunds underhållning.

Den som kan använda surfplattor och smartphones kan alltid leta efter underhållande appar. Vad som är underhållande varierar förstås från person till person. Den vetgirige kanske skulle tycka det var roligt med någon typ av kunskapsapp där man kan lära sig mer om ett visst ämne. Någon annan kanske finner mer nöje i att spela spel.

Såhär i sommartider är det många som gillar att vistas på stranden och kanske ta sig ett dopp i vattnet. Tyvärr är långt ifrån alla stränder och badplatser tillgänglighetsanpassade. På kommunernas webbsida brukar det dock gå att hitta information och tips på tillgänglighetsanpassade badplatser. Har du tur ligger det kanske en anpassad badplats alldeles i närheten, annars kanske du måste åka en bra bit.

På en tillgänglighetsanpassad badplats bör man kunna förvänta sig både handikapptoaletter och ramp ner till vattnet.

Behöver du tips och inspiration på vad man kan göra? Kolla då in turistbyråns webbsida. Där finns massor av tips på aktiviteter och evenemang som kanske passar.

Trevlig sommar!