InkontinenshjälpmedelHej kära läsare,

detta är mitt första inlägg på bloggen och jag tänkte gå rakt på sak och prata om ett ämne som jag verkligen brinner för, nämligen urinvägsbesvär och inkontinens som oerhört många människor i vårt samhälle lider av i tysthet. Jag vill att vi ska kunna prata om dessa ämnen utan att skämmas, att det ska vara lika naturligt att söka hjälp för urinvägsbesvär och inkontinens som för allergibesvär och jag vill att läkarna och forskarna ska ta dessa problem på lika stort allvar som hjärtproblem eftersom de bidrar till rejält minskad livskvalitet för många individer.

I dag är vi väldigt bra på att ta hand om livshotande sjukdomar, men vi måste också fokusera på åkommor som inte är livshotande i sig, men som leder till drastiskt försämrad livskvalitet. För vad är meningen med att överleva om man ändå inte kan leva?

Som du säkert förstått vid det här laget har jag själv egna erfarenheter av urinvägsbesvär och vet vad det innebär att ständigt behöva ha tillgång till toalett, att vara rädd för att kissa på sig eller ha ont i urinvägarna. Lyckligtvis är jag inte inkontinent, men att jämt känna sig mer eller mindre kissnödig är påfrestande både psykiskt och fysiskt. Jag tänkte inte gå närmre in på mina egna besvär men jag hoppas att dessa rader kan ge en viss insikt i hur handikappande det är att leva med urinvägsbesvär och tyvärr är jag inte ensam om att ha det såhär. Många kvinnor, men även män, lider av samma oro och begränsar sina liv av rädsla för att kissa på sig. Jag vill uppmuntra alla dem att ta kontakt med vården och be om hjälp! Förhoppningsvis finns botande behandling att få, och om det inte hjälper kan man få olika typer av hjälpmedel som gör vardagen lite enklare.

Nu tänkte jag berätta lite mer om dessa olika hjälpmedel man kan ta hjälp av om det inte går att bota inkontinens eller urinvägsbesvären.

Inkontinensskydd – Det finns inkontinensskydd i alla möjliga olika storlekar, från små bindor till blöjor och man väljer skydd utifrån sitt eget behov. Du kan få hjälp med utprovning och beställning via vårdcentralen.

Madrassskydd – Om man har svårt att hålla tätt på natten eller är orolig för att kissa på sig under sömnen kan man använda sig av madrasskydd. Det finns lite olika typer av madrasskydd, både sådana man tvättar och sådana som är av engångstyp. De man kan tvätta brukar kallas för plastad frotté och finns att köpa på Hemtex och Jysk bland annat. Dessa har en mjukare sida med bra uppsugningsförmåga och en baksida av plast så att inte vätskan kan tränga igenom till lakanet. Ofta är dessa madrasskydd gjorda så att man enkelt kan bädda med dem ovanpå de vanliga underlakanet.

Pottor – Om man är orolig för att inte hinna hitta en toalett i tid kan man köpa speciella pottor eller behållare. Kolla hos apoteket eller i hjälpmedelsbutiker vad de har att erbjuda.

Om din läkare bedömer att du har behov av inkontinensskydd ska du få dessa förskrivna av läkaren. Själva inkontinensskydden är oftast kostnadsfria.