rullstol som hjälpmedelTack vare hjälpmedel som rollatorer och rullstolar kan många med rörelsehinder och smärta leva ett mer aktivt liv. Som tur är finns det också flera olika varianter av rullstolar och rollatorer på marknaden så förhoppningsvis kan alla hitta ett hjälpmedel som passar just deras behov.

Precis som med de flesta andra hjälpmedel har alla patienter som har behov av en rollator eller en rullstol rätt att få låna denna via Landstinget. Hur mycket hjälpmedlet kostar att låna varierar mellan Landstingen och utbudet av hjälpmedel varierar också mellan de olika Landstingen. På vårdguidens webbsida, 1177.se, kan du se vilka olika hjälpmedel som just din kommun erbjuder. Där kan du också läsa mer om vad det kostar att låna en rollator eller rullstol i ditt landsting.

Om du inte bedöms ha tillräckligt stort behov av det hjälpmedel du vill ha kan du välja att själv bekosta inköpet av den rollator eller rullstol du vill ha. Det finns speciella butiker som specialiserat sig på att sälja denna typ av produkter och dit kan du vända dig för att få hjälp. I dag finns också bra e-butiker där du kan beställa hjälpmedel över nätet, titta till exempel in på etacbutiken.se som säljer medicinska produkter av hög kvalitet.

Hjälpmedel kan kosta en rejäl slant, särskilt om man vill ha en rullstol eller rollator av hög kvalitet. En manuell rullstol kostar mellan 1300 kr – 10 000 kr beroende på kvalitet och utförande. En elrullstol eller elscooter (permobil) kostar mellan 8000 kr – 40 000 kr. Rollatorer kostar i sin tur mellan 1200 kr – 8000 kr beroende på kvalitet och funktion.

Om man bara behöver använda hjälpmedlet då och då eller under en begränsad period kanske man inte behöver köpa det allra bästa på marknaden. Men oavsett om man tänker använda hjälpmedlet sällan eller mer frekvent bör man vara noga med att välja en säker produkt som är stabil och lätt att hantera så att man inte skadar sig. Tänk också igenom vad du har för behov och testa lite olika varianter av rullstolar/rollatorer innan du bestämmer dig för vilken produkt du vill ha. Testa till exempel hur lättmanövrerad produkten är, om den är för tung och om den funkar bra både inomhus och utomhus. Är du anhörig och ska köra rullstolen är det bra att komma ihåg att tänka på både köregenskaper och komfort samt funktioner som passar både den som kör och den som sitter i rullstolen.

Om man ska köpa en permobil, eller elscooter som de också kallas, är det viktigt att tänka på batteriets kapacitet. En billigare permobil klarar oftast inte att åka lika långt som en dyrare samtidigt som maxhastigheten är lägre på en billigare. Om man jämför etacs billigaste elscooter med deras dyraste så ser resultatet ut såhär:

Modell Pris Hastighet Sträcka Laddningstid
Etac Arctic 34 900 kr 17 km/h 30-45 km 6-10 timmar
Etac Travel XL 14 900 kr 7 km/h 20-25 km 6-8 timmar

Givetvis är det inte bara hastighet och körsträcka per laddning som varierar mellan permobilerna utan även funktioner och garantier varierar också, vilket påverkar priset. Ha allt detta i åtanke när du väljer produkt!

Jag vet inte hur man ordnar finansieringen av en elscooter om man inte beviljas detta hjälpmedel via landstinget. Man kan ju köpa den kontant, men om  man inte har kontanter vet jag inte hur man löser det. Kanske kan man ta något typ av billån? Innan du tar ett lån är det i så fall bra att vara noga med att välja ett bra låneföretag med bra räntor.

Om du har permobil kan du också behöva handikappanpassa bilen eller köpa en handikappanpassad bil. Även då kan kunskap om billån komma väl till pass eftersom det är dyrbara justeringar. Men innan du köper något ska du fråga om Landstinget kan hjälpa dig med dina behov av bil och permobil.