pennaI dag kom ämnet hjälpmedel upp på jobbet och jag fick ett jättebra tips av en kollega. Det finns visst pennor som är väldigt enkla att skriva med för den som har smärta i händer eller lider av muskelsvaghet då dessa pennor inte kräver något större tryck för att avge bläck. Detta tycker jag låter super och ska genast införskaffa en sådan till min mamma som har svårt att skriva med vanliga pennor numer.

Pennan heter Countour och kostar 99 kr i Etacs butik och det kan ju vara en väl värd investering om det underlättar för mamma att skriva. Ett alternativ till Contour är att köpa så kallade penntyngder som man trär på pennan.

När vi kom in på det här med pennor i samtalet kom jag också ihåg en penna som jag själv har som kallas för rymdpenna. Den är konstruerad så att man även kan skriva med pennan upp och ner vilket är jättebra för den som brukar ligga till sängs och skriva i en vinkel där bläcket rinner bakåt. Det brukar fungera bra ett tag, men när bläcket runnit bak för mycket så får man inte ut något mer bläck vilket är väldigt irriterande. Men med rymdpennan har jag aldrig haft det problemet. Den är visserligen inte särskilt ergonomisk, men då kan man ju alltid köpa till sådana här penngrepp och trä på pennan.

Rymdpennan heter egentligen Fisher Space Pen och kostar en slant, runt 250 – 300 kr om jag minns rätt. Och de kallas inte rymdpennor inte för inte, det är faktiskt sådana pennor man använder i rymden eftersom tyngdlösheten kräver speciella lösningar om man vill kunna skriva.

I dag är det dock framförallt på datorer vi brukar skriva. Och den som inte har möjlighet att själv knappa in texten via tangenterna kan använda sig av röstprogram för diktering, det vill säga att ett program skriver det man säger. Detta kallas för taligenkänning och det finns flera olika datorprogram att välja mellan för den som har behov av detta hjälpmedel. På dikteringsbutiken hittar du till exempel tre olika program att välja mellan: Dragon Dictate, Dragon Naturally Speaking och Voice Express.

Innan du köper ett program bör du kontrollera att det är kompatibelt med din dator, att den klarar det språk du vill använda och att andra användare är nöjda med programmet. Det finns även en del gratisprogram man kan testa innan man bestämmer sig för att köpa ett program, kanske fungerar gratisprogrammet tillräckligt bra för dina behov?

Att köpa taligenkänningsprogram kan vara dyrbart, man behöver också en bra mikrofon eller diktafon för att arbetet med dikteringen ska fungera bra.

Jag vet faktiskt inte om man kan få sådana här program tillhandahållet av landstingen, men om du har ett behov av ett taligenkänningsprogram bör du fråga din läkare vad de kan erbjuda.

Detta var allt för i dag! Jag hoppas du fått lite idéer och information om olika lösningar för skriftlig kommunikation.