massage mot smärtaDet finns många anledningar till smärttillstånd, men oavsett vad som ligger bakom är smärta oerhört påfrestande för den drabbade individen. Smärtstillande läkemedel används ofta för att dämpa plågan, men det är inte alltid de hjälper och ibland är tablettmedicinering inte heller ett bra alternativ på grund av biverkningarna. Istället får man försöka hantera smärtan på andra sätt med till exempel Tens-apparater, medicinpumpar, värmedynor med mera.

I dag tänkte jag gå igenom några olika produkter som hjälper mot smärta antingen på kort eller lång sikt. Tänk dock på att olika behandlingar lämpar sig för olika typer av smärttillstånd.

Värme mot smärta – Jag är nog inte ensam om att ha upplevt hur värme kan lindra smärta från värkande muskler eller leder. Det finns flera olika typer av värmeprodukter på marknaden. Vanligast är kanske de så kallade vetekuddarna som man stoppar in i micron för uppvärmning, men det finns fler alternativ.

Jag har till exempel hittat en speciell handske som ska vara bra för den som lider av stela och värkande fingrar. Handsken fungerar värmande då den är gjord i ett material som reflekterar kroppsvärmen. Jag hittade handskarna hos vippon.com och de kostar 119 kr. Health Gloves hette de om du är intresserad av att läsa mer om dem.

I samma butik sålde de även en typ av nackkrage med värmande egenskaper. Fördelen med att ha en nackkrage istället för vetekuddar och liknande är att den sitter fast i rätt position även om man sitter, står eller går. På så sätt kan man vara mer rörlig under behandlingen.

TENS och neurosimulatorer – Med en TENS-apparat stimulerar man nerver och muskler med elektroniska impulser. Apparaten skickar ut de elektriska impulserna till elektrodplattor som man fäster på smärtområdet, dessa ser ut som EKG-plattor. Via apparaten kan man sen göra en rad olika inställningar, till exempel hur kraftiga impulserna ska vara. När nerverna påverkas av de elektriska impulserna aktiveras kroppens eget smärtlindringssystem, detta finns stöd för i forskningen.

TENS-behandling är inte lämpligt för alla människor, till exempel de som har pacemaker eller sår på behandlingsområdet.

En annan variant av TENS-behandling är neurosimulatorer. Istället för att aktivera kroppens smärtlindringssystem går denna behandling ut på att med elektriska impulser störa ut smärtsignalen från nerven innan den når hjärnan. En neurosimulator opereras in under huden och via en fjärrkontroll kan man själv styra hur de elektriska impulserna ska skickas. Det finns även TENS-apparater som ska fungera på ett liknande sätt så att man slipper göra en operation. Kolla med din läkare om du tror att TENS-behandling skulle kunna hjälpa mot dina smärtor.

Vården ska ha TENS-apparater för utlåning, men om du inte bedöms ha tillräckligt stort behov av att få en sådan apparat från vården kan du själv välja att köpa en hos en specialist. Fråga dock läkaren först om vilken typ av apparat du ska köpa och om det finns några risker eller nackdelar att testa en TENS-behandling.

Medicinpump – Med en medicinpump som kontinuerligt pumpar ut smärtstillande läkemedel direkt i smärtområdet behöver man inte ta lika stor dos av medicinen. Precis som en neurosimulator opererar man också i vissa fall även in dessa läkemedelspumpar under huden.

Massage – Att massera smärtande och stela muskler kan hjälpa. I dag finns många olika typer av massagehjälpmedel som massagefåtöljer, massagedynor och liknande. Sök på nätet efter massagehjälpmedel så kommer du hitta alltifrån små enkla massagebollar till avancerade elektriska massagemaskiner för både nacke rygg och fötter.