Himolla fåtölj
Bild på Himolla fåtölj som säljs hos Hjälpmedel.se

Jag har hittat en smart fåtölj som är byggd för den som har svårt att resa sig upp. Himolla heter den och den kan tippa framåt så att man får lättare att resa sig ur fåtöljen! Den ser väldigt bekväm ut och har ett inbyggt fotstöd och ett elektriskt justerbart ryggstöd via en knapp, en så kallad reclinerfåtölj.

Jag hittade fåtöljen hos nätbutiken hjalpmedel.se och blev väldigt förtjust. Dock kan man ju inte köpa en fåtölj utan att först provsitta den och deras butiker ligger tyvärr lite väl långt ifrån mig. Men om du bor i närheten av Lomma, Kristianstad, Växjö, Helsingborg eller Lidköping så kan du titta in i deras butik och testa fåtöljen.

Man ska kunna köpa Himolla i läder eller i ett tyg som heter Bodyflux. Bodyflux är ett specialmaterial som gör kroppen varmare, vilket ska få musklerna att slappna av. Priset på fåtöljen ligger mellan 9 900 kr och 10 900 kr beroende på om man vill ha den i skinn eller Bodyflux, skinn är det dyrare alternativet.

Tusentals kronor för en fåtölj låter kanske mycket, men om man sparar ett tag så får man tillslut råd. Det kan också vara frestande att ta ett lån eller köpa dyra på avbetalning, och det är ju upp till var och en hur man vill göra. Dock avråder jag bestämt från SMS-lån eftersom det lätt blir en skuldfälla, här kan du läsa mer om baksidan med dessa lån. Så innan du väljer att låna pengar till att köpa något, vare sig det gäller hjälpmedel eller något annat, så tycker jag att det är viktigt att du har koll på avtal och villkor innan du tecknar upp dig på ett lån.

Vridbar sits och tryckavlastande dynor

Men tillbaka till sittkomforten! Jag har även hittat en annan produkt som är intressant. Det är en vridbar sits som man kan lägga på stolen så att man enkelt kan vrida på sig åt det håll man vill. Perfekt om man har svårt att vrida sig i sidled till exempel när man ska kliva ur bilen. Den vridbara sitsen jag tittade på hette Easyturn och kostade 500 kr hos butiken gulare.se.

Ett annat tips för bra komfort är tryckavlastande sittdynor. Det finns en rad olika varianter att välja mellan, bland annat tempurdynor. Dessa kostar visserligen en slant, men oj vad sköna de är! Har själv testat en sådan tempurdyna och gillade den verkligen. En sån dyna kan man ha på en vanlig stol, men även i en rullstol. Tänk dock på att kudden inte är tvättbar, så vill du hålla dynan extra fräsch så kan du klä in den i ett extra skyddsöverdrag.

Tempurdynor är ganska dyra, runt 700-800 kr verkar de kosta vad jag har sett. Det finns säkert konkurrerande märken som säljer liknande produkter billigare, så man behöver ju inte nödvändigtvis köpa just tempur. Men om man löper risk att drabbas av trycksår ska man vara mycket noga med att välja en bra dyna som tryckavlastar på rätt sätt.

En fördel med att använda en dyna i stolen eller fåtöljen är också att man kommer högre upp vilket gör det enklare att resa sig upp. Förutom tryckavlastande dynor finns lite mer fasta dynor, så kallade förhöjningsdynor som är gjorda för att just förhöja sitthöjden. På rehabshop.se kan man köpa sådana dynor i varierande tjocklekar från 5 cm upp till 10 cm.

Sadelstolar och utfällbar stol

Sadelstol från AJ produkter
Sadelstol från AJ produkter

Så kallade sadelstolar är ett bra alternativ om man behöver hjälp med ergonomin. I en sadelstol mår ryggraden bättre då den rätas ut tack vare att bäckenet hamnar i en bra position. Så behöver du hjälp med att sitta rätt så bör du kika närmre på sadelstolar!

Häromdagen såg jag en annan smart sak: en shoppingvagn (dramaten) med utfällbar stol. Perfekt om man behöver sätta sig ner när man är på språng.

Detta var några tips på hjälpmedel man kan köpa som ökar sittkomforten. Jag vill även återigen påminna om faran med SMS-lån som kan vara lockande att ta när man vill köpa saker snabbt. På alltomsmslan.se kan du läsa mer information om hur SMS-lån fungerar och varför man ska se upp med dem.